CLICKER TRAINING

Met clicker training (R+ training) train je het paard met een positieve bekrachtiging. Belonen staat met clicker training centraal.

De clicker of een geluidje staat gekoppeld aan een beloning. Dit noemen we een bridge, Een overbruggings signaal tussen het juiste gedrag en de beloning.

Waarom dan een clicker ipv gewoon belonen? Door de click geluidje markeer je het juiste moment in een beweging van het paard. Zoals een foto van een moment.

Je kan hierdoor dus een oefening goed in kleine stukjes aanleren op een positieve manier. Je leert het paard zelf te gaan nadenken wanneer en waardoor hij wordt beloont. Je zal zien dat je paard het leuk vind om met je aan de slag te gaan en graag voor je wil werken.

Je deelt de oefening in kleine stukjes. Doet je paard een kleine stap in de goed richting dan click je daarvoor. Hierdoor beloon je het goede gedrag op het juiste moment. Het paard zal het gedrag gaan herkennen en herhalen.

Belangrijke punten voor clicker training:

  • Je eigen lichaamstaal Juiste timing voor het gebruik van de clicker.
  • train liever 4 x 10 minuten dan 1 x 40 minuten.
  • hak oefeningen in kleine stukjes.
  • Heb lol met je knol.

Voordelen

Training zonder druk, uitzonderingen daar gelaten. Het paard vindt het super leuk om met jou samen te trainen Niet alleen voor het voer maar door de positieve bekrachtiging Trainen voet je paard ook als je iets minder tijd hebt. Je kan dit ook in stal trainen voor paarden met een blessure. Je paard mag en kan zelf gaan nadenken, hierdoor train je je paard ook mentaal Je hebt samen een hoop lol. voorbeelden van positieve bekrachtiging, 

Vraag jezelf

1. Ga je sneller je kamer opruimen als je moeder daarom zeurt?

2. Ga je eerder je kamer opruimen als dat je elke keer een euro oplevert?

1. Ga je harder werken voor een baas die zegt dat als je het werk niet afkrijgt je salaris wordt ingehouden.

2. Ga je harder werken voor een baas die zegt dat je een bonus krijgt als jij je werk op tijd afkrijgt?

Heb je bij beide vragen 2 geantwoord dan wil je paard dit vast ook.

Voor welke paarden?

Elk paard kan leren door middel van positieve bekrachtiging en vindt dit ook leuk. Voor paarden met een trauma. Voor onzekere paarden Elk paard vindt het leuk om te trainen en positief beloond te worden.