CENTERED RIDING

Centered riding betekent letterlijk, rijden vanuit het midden. Het is ontwikkeld door Sally Swift. Haar motto is “het paard beweegt zoals de ruiter beweegt”.

Centered riding gaat uit van lichaamsbewustzijn, centreren en visualiseren. 

De vier basis principes van het centered riding zijn:

  • Centreren
  • Blokken
  • Ademhaling
  • Zachte ogen

Centered riding leert je meer in balans te zijn, zowel geestelijk als lichamelijk. Het leert je meer bewust te zijn van je eigen lichaamstaal en de bewegingen die je lichaam maakt. Door meer bewust te zijn ben je in staat meer te voelen en de bewegingen van je paard meer aan te voelen en zijn lichaamstaal meer te lezen.

Centered riding leert je lichaam optimaal te gebruiken met een minimale inspanning. Hierbij maak je o.a. gebruik van de Feldenkrais en Alexander techniek en van de oosterse gevechtssporten. 

Hierdoor is Centered riding zeker niet anders. Het is een geweldige aanvulling voor zowel jou als je paard. Je zal meer in staat zijn om ieder paard, ongeacht  discipline of niveau, fijner aan te voelen, beter begrijpen en kunnen brengen naar een mooie balans en samenwerking.

Les krijgen op de Centered Riding manier betekent vooral dat je leert de bewegingen van het paard te volgen vanuit een dynamische balans en zonder onnodige spierspanning. Zodat je in harmonie, met de juiste timing, en op een begrijpelijke manier een aantal bewegingen kunt ‘vragen’ aan het paard. De sleutel tot paardrijden zit hem niet in techniek, maar in onze bekwaamheid het paard zo min mogelijk te hinderen en zo begrijpelijk mogelijk met ons lichaam te communiceren. Want paarden kunnen van nature bijna alle bewegingen al maken. Zie ze maar eens spelen in de wei, vooral de veulens. De ruiter zou dus vooral moeten werken aan zichzelf.